Häivähdys lakritsia ravintola Valossa

Julkaistu

Kesä hiipii vihdoin Savonlinnaan, ja täällä päästään vihdoinkin nauttimaan kesäkaupungin parhaista paloista, joista yksi on eittämättä tunnelmalliset kesäravintolat. Olavinlinnan liepeillä sijaitseva ravintola Valo on terassien parhaimmistoa, niin tunnelmansa kuin ruuankin puolesta.

Tänään oli kiva huomata, että keittiön ikkunasta kurkisteli jo viime kesältä tuttu keittiömestari Niko Kalpio. Kirjoittelin jo viime kesänä, kuinka mukava on seurata nuoren miehen intoa kehittää uutta ja tuottaa asiakkaille mukavia makuelämyksiä. Jo viime kesänä ruuat olivat mainioita, mutta nyt on menty selvästi vielä yksi askel eteenpäin.

Tänä kesänä Niko on ottanut menu yhden teemaksi lakritsin. Pitää toki painottaa jo heti tässä vaiheessa, että listalta löytyy paljon muutakin, mutta itseäni ilahdutti ihan erityisesti lakritsin ympärille rakennettu menu. Niko kertoi, että seuraa jatkuvasti ravintola-alan trendejä ja juttuja, ja tänä kesänä oli oikea aika tuoda lakritsi myös Savonlinnaan. Mies kertoi myös, että on tehnyt ihan jonkun verran töitä löytääkseen juuri oikean tavan käyttää lakritsia. Ja näiden maistiaisten jälkeen on todettava, että se oikea tapa on totta vie löytynyt.

Lakritsimenun eli Menu Mimosan alkupalaksi tarjoillaan sokerisuolattua nieriää, lakritsijuurta, lakritsimajoneesia ja sitrusvaahtoa. Nieriä on todella kevyesti suolattu ja kertakaikkisen maukas. Kevyt lakritsin maku hivelee makuhermoja.

Niko kertoo, että tämän kesän menussa on monenlaisia valmistustapoja. Listalta ei juuri löydy perinteisesti paistettua pihviä, vaan lihat on hadutettu pitkään, kuten myös tämän menun ankkaconfit. Kun liha hajoaa jo pienestä veitsen hipaisusta, niin tietää varmasti, että se on hyvin kypsytetty. Mehevän lihan seurana tarjoillaan mustaa riisiä ja lakritsijuurikastiketta. Lakritsi maistuu juuri sopivasti. Se antaa pienen makean häivähdyksen, mutta ei ole yhtään liian makea.

Menun jälkiruukana on lakritsia, vadelmaa ja valkosuklaata. Käytännössä valkosuklaa on kakun muodossa ja ympärillä on erilaisia ihastuttavia makuja. Tykkään erityisesti siitä, että jälkiruoka ei ole liian makea. Kun lakritsi kulkee mukana koko menun ajan, vaikkakin vain häivähdyksenä, ei kaipaa enää mitään erityisen makeaa. Tämä jälkiruoka todella kruunaa menun.

Suosittelen rohkeasti kokeilemaan Menu Mimosaa. Niin kuin keittiömestarikin painottaa, on lakritsi vain yksi mauste, ei hallitseva raaka-aine. Se antaa mainion uuden häivähdyksen muuten niin tutuille raaka-aineille.

Valon koko menun löydät täältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Loimulohi-illat Ruokkeella

Julkaistu

”Tuli räiskyy nuotiossa, savu hiljaa leijailee. Ja nyt illan tummetessa, metsä meille kuiskailee”. Istumme grillikodassa Puruveden rannalla, Ruokkeen lomakylän upealla hiekkarannalla. Sade piiskaa…

Näytä lisää

Illallisristeily oopperan jälkeen

Julkaistu

M/s Elviiralla järjestetään heinäkuun aikana kaksi tunnelmallista illallisristeilyä. Ensimmäinen starttaa tiistaina 11.7. ja toinen tasan viikon päästä 18.7. Illallisristeilyn aikataulu on suunniteltu siten,…

Näytä lisää

Kesän mielenkiintoisimpia tapahtumia Rantasalmella

Julkaistu

Rantasalmella kulttuurin- ja historianharrastajia hellitään tänäkin kesänä, sillä niin monta hienoa tapahtumaa on Rantasalmella heinä- elokuussa. Tähän juttuun olen kerännyt menovinkiksi kesän kiinnostavimpia…

Näytä lisää

Tunnelmallinen Wanha Pappila kokouksiin ja majoitukseen

Julkaistu

Ritalassa, Savonlinnan kristillisen opiston alueella sijaitseva Wanha Pappila on saanut tänä keväänä uuden elämän. Toki Pappila on ollut viehättävä rakennus aikaisemminkin, mutta nyt…

Näytä lisää

AlexSandra – asenne alkaa alusvaatteista

Julkaistu

Suomalaiset naiset ostavat kuulema 1,8 rintaliivit vuodessa. Eikö kuulosta aika vähältä, kun kuitenkin sanotaan, että pukeutuminen alkaa aina alusvaatteista? Olen itse kuulunut aikaisemmin…

Näytä lisää

Metsä tekee hyvää

Julkaistu

Minä rakastan metsää. Rakastan syksyistä metsää, sen vahvoja värejä ja maistuvia antimia. Rakastan keväisen metsän hennon vihreitä sävyjä ja lintujen huumaavaa sirkutusta. Rakastan…

Näytä lisää