Thaimaalainen tuulahdus Saimaalla
Julkaistu - Pia BehmVisiitti idyllisessä Oravin kanavakylässä on yksi Savonlinnan kesän must-juttuja. Sanotaan, että Oravissa on oma laki, mutta on siellä kyllä oma tunnelmansakin. Jotenkin aika pysähtyy ja sielu rauhoittuu kun Oravin kanavansuu ja viehttävä puutaloidylli alkaa näkyä.
Me testasimme viime viikolla veneyhteyden Järvisydämestä Oraviin. Tämä kaksi kertaa päivässä elokuun loppuun saakka ajettava uusi reittiyhteys on todella kiva tapa viettää päivää Saimaalla. Vene pysähtyy matkalla Linnansaareen eli sinne voi jäädä muutamaksi tunniksi tai vaikka koko päiväksi. Me teimme saaressa vain pienen stopin ja jatkoimme suoraan Oraviin.
Saavuimme Oraviin parahiksi lounasaikaan ja suuntasimme suoraan tunnelmalliseen makasiiniravintolaan, jossa on ollut jo pari viimeistä vuotta Thai PopUp Makasiini. Ravintolaa emännöi Thaimaasta kymmenisen vuotta sitten Suomeen muuttanut Miki ja taustatukea antaa hänen miehensä Joonas, joka toimii Oravissa luonto-oppaana. Perheen pieni Jessica-tytärkin häärii tottuneesti ravintolassa.
Oravin makasiiniravintola on todella kiva piristysruiske Saimaan alueen tarjontaan. Miki kertoo, että asiakkaat ovat ottaneet thai-ravintolan tosi hyvin vastaan ja tulevat aina uudestaan ja uudestaan, ja tuovat myös tuttaviaan käymään. Olipa eräs helsinkiläisherra lennättänyt ystävänsä vesitasolla varta vasten syömään Oraviin. Ja ovat kuulema tulossa tänäkin kesänä.
Jotenkin tämä on helppo ymmärtää, sillä makasiiniravintolassa on kaikki kohdallaan. Vanha tunnelmallinen paikka, aurinkoinen terassi, ystävällinen palvelu ja maukas, vähän erilainen ruoka. Naapuripöytään saapuu pariskunta, joka huikkaa lähtiessään: ”makasiiniravintola ei petä koskaan”.
Joonas ja Miki kertovat, että ravintolan sijainti on loistava, sillä aurinko paistaa terassille koko päivän ja jopa myöhään iltaan saakka. Terassille käy pieni tuulenvire ja siksi siellä ei ole itikoita. Täydellisiä elementtejä Suomen kesässä.
Me emme oikein osaa päättää mitä kannattaisi syödä, niinpä päätämme testata vähän kaikkea. Alkuun kevätkääryleitä ja lihapullia ja pääruuaksi vihreää currya. Ja ruokajuomaksi thaimaalaista Singha-olutta. Minä en juurikaan juo olutta, mutta tulisen thairuuan seuraksi se sopii mainiosti. Ruoka on yksinkertaista, mutta maistuvaa. Kuulemme, että annosten raaka-aineet tulevat ihan lähitienoilta. Ja kun Saimaan sydämessä ollaan, tulee omien vesien tuoreet kalat ravintolaan ihan joka päivä. Aurinkoisella terassilla hujahtaa ihan huomaamatta pari tuntia.
Miki ja Joonas asuvat Oravissa ympäri vuoden. Kun makasiiniravintola sulkee ovensa, voi Mikin löytää auttelemasta Ruukinrannan puolelta.
Taiteellinen makunautinto
Savonlinnassa on tänä kesänä paljon hyviä ravintoloita, mutta voi huoletta sanoa, että Panimoravintola Huvila on savonlinnalaisten ravintoloiden aatelia. Huvilan keittiömestari Juha Karjalainen tekee ruuasta…
Illallinen Saimaan yllä
Meillä oli eilen ilo päästä testaamaan Lappeenranta Span uutta Illallinen Saimaan yllä -konseptia. Hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitseva, melko huikeilla näkymillä varustettu lasitettu terassi…
”Täällä elämän tärkeät asiat ovat enemmän läsnä”
Sanna Kauppinen muutti pari vuotta sitten Vantaalta Savonlinnaan miehensä ja kolmen lapsensa kanssa. Kauppisten perhe viihtyi mainiosti silloisessa asuinpaikassaan, mutta alitajunnassa painoi ajatus…
Uusi koti Saimaa-näköalalla
Saarille rakennettu Savonlinna on luonnosta, vedestä ja rauhasta pitävän ihmisen paratiisi. Sininen Saimaa välkehtii lähes joka paikassa. Palveluja on tarjolla riittävästi ja elämänmeno…
Ravintola Waahto – hyvää ja kaunista
Istun ravintola Waahdon pöydässä ja tuijottelen ulos Savonlinnan sumuiseen matkustajasatamaan. Ravintolan keittiömestari Petri Kelontekemä istahtaa minua vastapäätä ja toteaa: ”siihen pyritään, että meidän…
Linnakrouvi – herkkuhetkiä linnan kupeessa
Kesäravintola Linnakrouvi jatkaa myös tänä kesänä hyväksi havaitulla linjalla. Ruokalistan perusta ei ole muuttunut suuresti viime kesästä, mutta perinteisten raaka-aineiden kuten järvikalan, paikallisten…